Bu şehrin yemek ve tatlıları konusunda beni çok şaşırttığını söyleyebilirim. Çünkü mutfağının hiç bu kadar büyük ve donanımlı olduğunu düşünmüyordum. Et ve et yemeklerinin çoğunlukta olduğu tatlıyı çok sevdikleri için tatlısı çok olan bir mutfakları var. Afyon’da hala sıra yemek kültürü geleneğinin devam ediyor. Bu kültüre göre bayramlarda, düğünlerde ve Ramazan’da sırasıyla tandır çorba, patlıcan musakka, ilibada dolması, etli tandır, ara tatlı, bükme, ağzı açık, ekmek kadayıfı ve bamya çorbası ikram edilirmiş. Bamya çorbasının sonda olmasının sebebi hem hazmetmesinin kolay hem de sofra şükür duasının yapılmasıymış.
Afyon’a geldiğinizde mutlaka tandır çorbası, sakala çarpan çorbası, etli tandır, patlıcan kebabı, patlıcan böreği, bükme, ilibada dolması, keşkek, göce köttüsü (ince bulgur köftesi) ağzı açık, ekmek kadayıfı, lokum, sucuk ve lokumu yemenizi öneririm.
Şefike hanımın işlettiği Salim Usta, İkbal Lokantası ve Mihrioğlu Konağı’nı ziyaret edip buralarda Afyon’a özgü lezzetleri denemenizi tavsiye ederim. Özellikle Tandır kebabı yemek isterseniz yaklaşık 120 yıldır ayakta olan Aşçı Bacaksız’a uğrayın.
Afyon aynı zamanda kaymağıyla, ekmek kadayıfıyla, kabak tatlısıyla tam bir tatlı cenneti. Hem tatlı yiyip hem de tatlı konuşacağınız bir yer olan Aftat’a uğramalısınız.
Meşhur Afyon sucuğu içinse meşhur marka önerim Cumhuriyet ve İkbal sucukları olacaktır. Lokuma gelecek olursak önünde kuyruk eksik olmayan Öz Taylan Yayla Şekerleme ve Lokum Atölyesini ziyaret edebilirsiniz.