Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüzölçümü en büyük şehirlerinden bir tanesi olan Ağrı, ismini bölgede bulunan Ağrı Dağı’ndan alır. 1834 senesinde bucak, 1869 senesinde ise ilçe statüsüne ulaşan Ağrı 1927 senesinde il statüsüne kavuşmuştur. Her geçen gün büyümeye devam eden şehrin nüfusu 550 bini aşmış durumda. İran ile sınır komşusu olmasının yanında Kars, Erzurum, Muş, Bitlis ve Van gibi şehirlerimiz ile de sınır komşusudur.
Medeniyetlerin Beşiği
Tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Mezopotamya’nın en önemli kollarından bir tanesi Ağrı’dır. Bölgede birçok farklı etnik kökenden kişi bir arada yaşar. Geçmiş dönemden günümüze kadar yaşanan bu çeşitlilik farklı kültürlerden farklı eserlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bunlardan birçoğu ilk ortaya çıktığı günkü ihtişamını korumayı başarır.
Şehirde gezilmesi gereken yerlerin ilk sırasında tabi ki Ağrı Dağı yer almaktadır. Tek başına dünyanın en güzel doğal güzelliklerinden bir tanesidir. Muhteşem bir macera yaşamak adına dağın belirli kısımları ziyaret edilebilir. Bunun yanı sıra şehirde onlarca kale bulunur. Bunların tamamı tarihe tanıklık etmek isteyen misafirleri beklemektedir.
Et Yemeklerine Doyma Vakti
Doğu illerimizin büyük bir kısmı mutfağı ile ön plana çıkar. Ağrı da bu konuda kendisini en iyi şekilde geliştiren şehirlerimizden bir tanesidir. Abdigor Köftesi şehrin en ünlü yemeği olarak karşımıza çıkar. Bunun yanı sıra haşıl, hengel, gösteberg et, ciriş ketesi ve hasude de bölgeye gidildiğinde tadılması gereken lezzetler arasında yer almaktadır.
Yüzölçümü : 14.927 km² Rakım : 1.632 m Nüfusu (2018) : 149.188 Plaka Kodu : 04 Posta Kodu : 04000 Konum : 39.718991, 43.049263