Bayburt’ta gezilecek yerler, tarihi ve doğal güzellikleriyle bu ilimizi zenginleştiren unsurlardandır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin küçük kardeşi konumunda olan Bayburt’un içi dolu doludur.
Bayburt’ta piknik yerleri açısından birçok imkân vardır. Bunlardan Yakup Abdal Tabiat Parkı, Kale ardı şehir parkı, Aslandağı mesire alanı ve Demirözü barajı en önemli olanlarıdır. Gezilecek yerlerin başlıcaları ise;
Kop Dağı Kayak Merkezi
Sırakayalar Şelalesi
Korgan Köprüsü
Çımağıl Mağarası
Bayburt Kalesi
Aydın Tepe Yeraltı Şehri
Dede Korkut Kümbeti
Bayburt Saat Kulesi
Baksı Müzesi
Aydın Tepe Yaylası
Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi
Kop Dağı Kayak Merkezi
Kop Dağı Kayak Merkezi Bayburt’un en önemli kayak merkezidir. Yılda 5 ay karla kaplı zemini ile Kış Turizmini uzun yaşatma imkanı sağlamaktadır. 1260 metre pist uzunluğu ile dikkat çeken pist 2700 metrelik telesiyej hattıyla kolaylık sağlıyor. Bölgede kayak eğitimlerinin sık yapıldığı görülmekte olup kayak yapmayı bilmeyen misafirlerin kızakla kaydığı gözlemlenmektedir. Temiz havası ile gezmeye de elverişli olan kayak merkezi bölgenin önemli turizm kaynaklarındandır.
Kop Dağı Kayak Merkezi Adres: Kop Kayak Merkezi/, Bayburt Merkez/Bayburt
Sırakayalar Şelalesi
Sırakayalar Şelalesi Bayburt’un Sırakayalar köyünde bulunmaktadır. Köyün girişinde ve köyün içerisinde olmak üzere 2 adet şelale ile konuklara piknik, kamp ve doğa yürüyüşü için imkan sağlamaktadır. Yaklaşık 20 metre yükseklikten dökülen şelale ve suyun sesi ruhunuzu dinlendirmek için birebirdir. Bayburt’un doğal güzelliklerinin başında yer alan bölge en çok rağbet gören yerler arasındadır.
Bayburt un merkez ilçesine bağlı Akşar beldesi içerisinde Korgan Köprüsü bulunmaktadır. İpek yolu üzerinde bulunmasından dolayı tarih boyunca öneme sahip olmuştur. 13. Veya 14. Yüzyıl da inşa edilen bu köprünün kim tarafından yaptırıldığı bilinmemekte olup Selçuk dönemine aittir. Günümüzde hala güzelliğini koruyan yapı sık ziyaret gören yerler arasındadır.
Korgan Köprüsü Adres: Kemertaş, Akşar Köyü Yolu, Akşar/Bayburt Merkez/Bayburt
Çımağıl Mağarası
Çımağıl Mağarası Bayburt merkeze 35 km uzaklıkta bulunmaktadır. Mağaranın uzunluğu yaklaşık 112 metre olup yüksekliği yer yer 30 metre ye ulaşmaktadır. Org desenli duvarlar travertenler ile dikkat çekmektedir. Mağaranın girişinde çeşitli çiçeklere de rastlayabilirsiniz. Ancak bu mağaraya pek turist uğramıyor. Biraz köhne ve bakımsız kaldığı için turizme katkısı az. Yine de bu güzelliğin görülmesi gerekir.
Kim tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte 1-3.yy arasında inşa edildiği düşünülmektedir. Bayburt Kalesi çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış kale Selçuklu zamanı Tuğrul Şah döneminde geniş bir yenilemeye uğramıştır. Birçok savaşta tahrip olup onarılmıştır. Tarih boyunca önemi olan basra körfezine giden yola hakimdir. Günümüzde hala ihtişamını korumaktadır ve sık ziyaret edilen gezilecek yerler arasındadır.
Aydıntepe yeraltı şehri, Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yer almaktadır. 3 bin yıllık tarihi ile dikkat çeken yeraltı şehri tüf ve kayalıklar oyularak 1 metre genişliğinde yer yer 2-3 metre yüksekliktedir. Koridorlarından birçok yaklaşık 3×8 m2 odalara çıkış vardır. Roma döneminde ilk kaçan Hristiyanların bu bölgede yaşadığı düşünülmektedir. Günümüzde kazı çalışmaları devam etmekte olup ziyarete de açıktır. Görenleri hayretlere düşüren yeraltı şehri bölge turizminin önemli ayaklarındandır.
Aydıntepe Yeraltı Şehri Adres: Hacı Ali Efendi, Atatürk Cd. No:2, 69500 Aydıntepe/Bayburt
Dede Korkut Kümbeti
Dede Korkut Kümbeti, Bayburt’un Merkez ilçesine bağlı Yıldırım köyünde bulunmaktadır. 9.yüzyıla ait bu iki kümbetlerin adı Ali Baba ve Korkut Ata’tır. Çeşitli Dönemlerde onarım görmüş olup en son 1994 yılında restore edilmiştir. Her yıl uluslararası seviyede temmuz ayında şölenler yapılmaktadır. Bu şölenlere katılım oldukça yüksek olup Dede Korkut namına düzenlenmektedir.
Yoğun göç veren Bayburt’un sanat ve bilimle yaşamı tekrar canlandırmak adına yapılmış bir müzedir Baksı Müzesi. Bayraktar(Baksı) köyünde bulunan müze de, çağdaş sanat ve geleneksel sanatı bir arada bulundurarak tarihi geçişi bizlere yaşatmaktadır. 40 dönümlük bir arazide kurulan Baksı müzesi 2012 yılında Prof.Dr. Hüsamettin Koçan tarafından yaptırılmıştır. 2014 yılında Avrupa Konseyi Müze ödülü kazanan müzeye ilgi oldukça fazladır.
Baksı Müzesi Adres: Bayraktar Köyü Yolu, 69000 Bayraktar/Bayburt Merkez/Bayburt
Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi
Bayburt Beşpınar köyünde bulunan Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi iş adamı Kenan Yavuz’un doğup büyüdüğü evi müzeye çevirmesiyle oluşmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Etnografya müzesi olarak tescillenmiştir.7 Dönüm üzerine kurulu Müze içerisinde, değirmenler, kütüphane, yöresel mutfak atölyesi, köy kahvesi, kırsal yaşamın izlerini barındıran kapalı ve açık hava müzesi, konak, amfi tiyatro, sinema salonu vs. bulunmaktadır. ‘’Avrupa yılın müzesi’’ ödüllerinde finalist olan müze o dönem 12 bin kişi tarafından ziyaret edildi.
Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi Adres: Otlukbeli Köyü Yolu, 69400 Beşpınar/Demirözü/Bayburt