Bitlis’in güzelliklerini Bitlis gezi rehberi sayfamızda inceleyebilirsiniz. Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en eski yerleşim yerlerini barından tarihin derinlikleriyle dolu bir ilimizdir.
Tarihi M.Ö. 1400’lü yılllara kadar uzanan çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Bu medeniyetlerden başlıcaları; Urartular, Asurlular, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Türkler’dir.Bitlis, 345 bin kişilik nüfusuyla ve Tatvan, Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan, Mutki ve merkez ilçesiyle birlikte şirin şehirlerimizdendir.
Bunun yanı sıra Bitlis’te geniş vakte sahip olan gezginlerimiz Bitlis çıkışlı tur seçeneklerimiz ile ülkemizin diğer bölgelerine düzenlenen tur programlarına katılabilirler.
Bitlis ismini, Makedonya Kralı Büyük İskender’in bölgedeki komutanlarından Bedlis’ten almıştır.Ünlü Türkü’de geçen ‘’Bitlis’te beş minare’’ sözü en çok merak edilen yerlerden olmasına karşın böyle bir beş minareli yapı bulunmamaktadır. Kaynağı ise Dünya savaşı yıllarında Bitlis bölgesi çok hasar almış olup bir baba ve oğlu savaş sonrası Bitlis’e döndüğünde sadece 5 adet minarenin sağlam kaldığını geri kalanlarının ise tahrip olduğunu görmesi üzerine baba oğluna ‘’Bitlis’te beş minare, beri gel oğlum beri gel’’ diyerek isyan ettiğini anlatır.
Batman, Muş, Ağrı, Van ve Siirt illeriyle komşu olan Bitlis’in yüzölçümü 8294 m2’dir. Ekim alanlarının büyük çoğunluğu arpa, buğday ve yulaftan oluşurken azımsanmayacak derece antep fıstığı ve ceviz üretimi vardır.
Şehrin meşhur hediyelik eşyaları, Ahlat bastonu, Harik (yöresel bir ayakkabı) ve toprak ürünleridir. Buraya geldiğiniz de muhakkak tatmanız gereken lezzetler ise Bitlis balı, ceviz ve ceviz reçelidir.