Çankırı’da gezilecek yerler kısıtlı diye düşünmeyin. İç Anadolu bölgesinin bu şirin ili sizlere bir çok kültürel ve tarihi gezi rotaları sunabilir. Geçmişinde farklı bir çok imparatorluğun egemenliği altına girmiş olan bu ilimizin tarihi ve kültürel açıdan bir çok zenginliği bulunuyor. Şimdi bunları inceleyelim.
Çankırı Müzesi
Taş Mescit
Tuz Mağarası
Ilgaz Dağı Milli Parkı
Sultan Süleyman Camii
Dokuz Kardeşler Çamı
Cendere Höyüğü
Çankırı Müzesi
Çankırı’nın ilk müzesi olan Çankırı Müzesi 1972 yılında çevreden toplanan yaklaşık 120 eserin Halk eğitim merkezinde sergilenmesiyle ziyarete açılmıştır. Ardından bir kaç kez taşınan bu müze son olarak eski Çankırı hükümet binasında yerini almıştır.
Çankırı müzesinde tarihi milyon yıllara dayanan bir çok fosil bulunur. Ayrıca yöre kültürünü yansıtan temalar da bu müzede işlenmiştir.
Çankırı müzesi Çankırı’da gezilecek yerler listenizde ilk sıralarda yerini alacak kapsamdadır. Bu müzeyi ziyaret ederek bölgenin tarihine ışık tutabilirsiniz.
Müze severler için oldukça dikkat çekici olan Çankırı müzesine müze kartınızı kullanarak girebilirsiniz.Adres: Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Bulvarı Belediye Meydanı ÇANKIRI
Taş Mescit
Selçuklu Devleti döneminde günümüze ulaşmayı başarmış olan Taş Mescit, Çankırı’da ziyaret edilmesi gereken en önemli destinasyonlardan biridir.
Atabey Cemalettin Ferruh tarafından 13.yüz yılda yaptırılmıştır. Taş Mescit’in tamamlanması sonrası hemen yanına bir de sağlık kuruluşu yaptırmıştır. Günümüzde sağlık kuruluşunun sadece kalıntılarını görebilsek de Taş Mescit hala ilk günkü gibi ayaktadır.
Ayrıca Cemallettin Ferruh’un türbesi de Taş Mescit’in içerisinde bulunur.
Mevlenihane olarakta bir dönem kullanılmıştır. Ardından tekkelerin kapatılması kanunu ile Mevlevihane kapatılmış ve günümüzdeki şeklini almıştır.Adres: Yeni Mah. Taş Mescit Cad. Meslek Yüksekokulu Yanı Merkez /ÇANKIRI
Tuz Mağarası
Çankırı kaya tuzu bakımından oldukça fazla rezerve sahiptir. Balıbağı kötü sınırları içerisinde bulunan tuz mağarasının yaklaşık 5000 yıllık olduğu biliniyor. Çankırı merkeze yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan bu tuz mağarası Çankırı Belediyesi tarafından turizme kazandırılmıştır.
Her ay binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bu eşsiz mağarayı mutlaka Çankırı gezi rotanıza eklemelisiniz.
Çankırı tuz mağarası içerisinde tuzdan imal edilmiş bir çok eser görme şansı yakalayacaksınız. Ayrıca kaya tuzunun radyasyonu yok ettiğine dair söylentiler de bulunuyor. Bu nedenle bir çok ziyaretçi bu tuzlardan ev ve iş yerlerine yerleştiriyor. Dekoratif amaçlı bir çok Çankırı kaya tuzunu da burada bulabilirsiniz.Adres:Balıbağ Köyü, 18000 – Merkez / Çankırı
Ilgaz Dağı Milli Parkı
Ilgaz Dağı Milli Parkı Çankırı ile Kastamonu illerimizin arasında bulunur.
Ilgaz dağları zengin bitki örtüsü ve yoğun canlı yaşamı ile bir çok bitki ve hayvana ev sahipliği yapar. Yaz dönemlerinde sımsıkı ormanları ile göz kamaştırırken kış sezonunda kayak turizmi bu dağı canlı tutar.
Ankara’ya en yakın kayak merkezi Ilgaz Dağı Milli Parkı içerisinde bulunan Yıldıztepe Kayak Merkezi’dir.
Ilgaz Dağı Milli Parkı ış dönemlerinde oldukça yoğun bir turist alır. Bu durum bölgede bulunan tesis ve otellere de yansımıştır. Şehirde bulduğunuz tüm imkanları Ilgaz dağında da bulabilirsiniz.
Bu milli park içerisindeki otel rezervasyon ihtiyaçlarınız için bize ulaşabilirsiniz.
Sultan Süleyman Camii
Sultan Süleyman Camii diğer adıyla Ulu Camii Çankırı ilimizi nadide eserlerindendir. Yaklaşık 500 yıldır dimdik ayakta olan bu eser Sadık Kalfa tarafından yapılmıştır.
Sadık Kalfa uzun yıllar Mimar Sinan’ın yanında çalışmış ve bir çok mimarinin yapımında deneyim kazanmıştır. Mimar Sinan’ın yetiştirdiği Sadık Kalfa’nın yaptığı eserler de adeta Mimar Sinan’ın izlerini taşır.
Çankırı Merkez’de bulunan ve Sultan Süleyman’ın emriyle inşa edilen bu cami 1558 yılında hizmete açılmıştır. Kare bir plan üzerine yapılan camide 5 kubbe bulunuyor. Bu kubbelerden bir tanesi büyük ve ortada diğer dört tanesi ise yarım kubbe olarak destekleyici şekilde yapılmıştır. Yapımında kesme taş kullanılan Sultan Süleyman Camii’nin kubbeleri de kurşun ile kaplanarak daha uzun ömürlü olması hedeflenmiştir.
Dokuz Kardeşler Çamı
Dokuz Kardeşler Çamı yaklaşık 200 yıllık bir çamdır. Büyüklüğü ve yaşı ile oldukça dikkat çeker. Bu sebeple de bir çok gezgin bu ağacı görmek ister.
Çam gövdesinden dokuz adet ana dal çıkar. Bu sebeple Dokuz Kardeşler Çamı ismi verilmiştir.
25 metre yüksekliğinde olan Dokuz Kardeşler Çamı yaklaşık beşyüz metrekare alanı kaplar.
Bunun dışında herhangi bir özelliği yoktur.
Çankırı’nın Karacahöyük köyü sınırları içeridinde yer alır.
Bu ağacı mutlaka görmelisiniz yazmayacağız. Bu biraz sizlerin ilgi alanına göre değişecektir. Bir çok gezgin gördüğü ağaç karşısında şaşkınlığını gizleyemezken, bazı meslektaşlarımızdan da ‘ağaç işte’ diye yorumlar gelir.
Cendere Höyüğü
Cendere Höyüğü diğer adıyla Salman Höyük Çankırı Kastamonu karayolunun kenarında bulunuyor.
Kaya tapınağı olarak kullanılmak üzere insan eliyle oyularak yapılan bu höyük buradan geçen ticaret kervanlarının hem burada dinlenmesi hem de ibadet etmesi amacı ile yapılmıştır.
İlginç bir atmosfere sahip olan Cendere Höyüğü Çankırı’da gezilmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda yerini korur.
Cendere Höyüğü’nün yanı sıra Çankırı bölgesinde buna benzer bir çok höyük bulunuyor. Fakat bunların çoğu hala turizme kazandırılmamıştır.
Çankırı’nın turizm açısından geliştirlimesi için höyük çalışmaları devam hala devam ediyor.