Çorum’da gezilecek yerler listemizi sadece kabarık bir liste olsun diye düzenlemek yerine sizler için en kıymetli olabilecek destinasyonları seçtik. Bu sayede kapsamlı Çorum gezi rotası oluşturabilirsiniz. Gezi rotamızda hem tarihi, hem kültürel hem de doğal güzelliklere yer verdik. Çorum’da gezilebilecek doğal yerler seçilirken sizler için bölgeyi keşfettik ve bir çok bölgeyi eledik.
Şimdi Çorum’da gezilebilecek yerleri listeleyelim;
Çorum Müzesi
İncesu Kanyonu
Alacahöyük
Hattuşaş Antik Kenti
Boğazkale Müzesi
İskilip Kaya Mezarı
Çorum Kalesi
Murad-i Rabi Ulu Camii
Çorum Müzesi
Çorum merkezde bulunan Çorum Müzesi, bölge çevresinde gerçekleştirilen bir çok arkeolojik kazıda ortaya çıkarılmış tarihi eserlerin sergilendiği bir müzedir. Müze içerisinde Hattuşaş, Alacahöyük, Boğazköy, Kuşsaray ve Pazarlı gibi bölgelerde çıkarılan eserler sergilenir.
1968 yılında hizmete başlayan bu müze şu an ki binasında 2003 yılında ziyaretçi kabul etmeye başlamıştır. Bünyesinde Unesco tarafından Dünya Belleği Listesi’ne alınmış bir çok eser barındırır.
Adeta bölgenin arkeolojik özeti niteliğinde olan Çorum müzesi gezeceğiniz yerler arasında yer vermeniz gereken nadide destinasyonlardan biridir.
Çorum müzesine Müze kartınızı kullanarak veya nakit ödeme ile girebilirsiniz.Adres:Gülabibey Mah. Cengiz Topel Cad. No:153 Çorum
İncesu Kanyonu
İncesu Kanyonu Çorum’un doğal güzellikleri arasında altın madalyayı hakeder. Çorum’da doğa gezisi yapacaksanız mutlaka gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.
Çorum’un Ortaköy ilçesine bağlı İncesu köyü sınırları içerisinde bulunan İncesu Kanyonu yaklaşık 12 kilometre uzunluğundadır. Genişliği ortalama 50 metredir ve iki yanında da dik yamaçlar bulunur. Trekking ve rafting meraklılarının uğrak noktasıdır. Özellikle bu kanyonda rafting yapmak muhteşem bir his.
Çorum il Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından denetimleri ve gerekli bakımları yapılan bu kanyonda bir çok dik yamaç tel örgüler ile heyelana karşı koruma altına alınmış. Güvenle yürüyüş yapabilirsiniz.Adres:İncesu Köyü – Ortaköy Çorum
Alacahöyük
Çorum’un Alaca ilçesine bağlı Höyük köyünde bulunur. Alacahöyük dört farklı kültürel dönemden günümüze ulaşmıştır.
Bu dönemler bu bölgede 4 farklı kat oluşturmuştur. Bu katlar Geç Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı ve son iki katta da uygarlık katı bulunur.
Bu bölgedeki kazılar 1935 yılında başlamıştır. Yapılan kazılarda özellikle Hititler’e ait önemli yapılar ortaya çıkarılmıştır. Bölgenin adeta kültürel takviminin resmi niteliğindedir.
Binlerce yıllık geçmişe sahip bu bölgede bulunan eserleri Geç Kalkolitik Çağ’dan Osmanlı dönemine kadar olan tüm zamanı kapsar.
Çorum merkeze yaklaşık 50 kilometre mesafededir.Adres:Alacahöyük Çorum
Hattuşaş Antik Kenti
Hititlerin başkentidir. Hattuşaş Antik Kenti 1986 yılında Unesco Dünya Mirası listesine girmeye hak kazanmıştır. Hitit İmparatorluğu açısından Hatuşaş yüz yıllar boyunca önemli bir merkez olmuştur.
Bu bölgede 1834 yılında keşfedilmiş ve arkeolojik kazı çalışmaları 1906 yılında başlamıştır. Tarihi milattan önce iki binli yıllara dayanır.
Hattuşaş Antik Kenti’ni sadece Çorum ilimizin önemli bir gezilecek noktası olarak düşünmemelisiniz. Aynı zamanda ülkemizin en önemli arkeolojik kalıntıları arasındadır.
Hattuşaş Antik Kenti yaklaşık 26 kilometrekare alana kuruludur. Bu alan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1988 yılında Milli Park olarak belirlenmiş ve turizme kazandırılmıştır.Adres:Boğazkale Çorum
Boğazkale Müzesi
Boğazköy müzesi olarakta bilinen Boğazkale Müzesi Çorum ilimizin Boğazkale ilçesinde bulunuyor. 2011 yılında restora edilen müzenin 1966 yılında açıldığı biliniyor.
Boğazkale müzesinde Hitit İmparatorluğuna ait eserler sergileniyor. Bu eserlerin çoğunun Hattuşaş’tan çıkarıldığı biliniyor.
Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ilgilenilen bu müze Çorum gezinizde yer verilecek kadar önemli değerlere sahip. Hitit İmparatorluğu hakkında başka yerde öğrenemeyeceğiniz bir çok bilgiye burada canlı olarak şahit olacaksınız.
Arkeoloji ve tarih meraklılarına özel olarak tavsiye ediyoruz.Adres:Boğazkale Çorum
İskilip Kaya Mezarı
Çorum ilimizin İskilip ilçesinde bulunan İskilip Kaya Mezarı yaklaşık 90 metre yüksekliğinde olan doğal kaya üzerine oyularak yapılmıştır. Kaya mezarları kalenin güney ve güneydoğu köşelerinde bulunur. Bu mezarların Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu bilinmektedir.
Yapının doğal kaya üzerine oyularak yapılmış olması günümüze dek ayakta kalmasını sağlamıştır. Hala dimdik ayakta an bu kaya mezarı fotoğraf meraklıları içinde güzel bir fon olabilir.
Her yıl binlerce gezginin ziyaret ettiği İskilip Kaya Mezarı her geçen gün daha çok tanınır bir hal alıyor.
İskilip’te gezilecek yerler arayan her gezginin mutlaka görmesi gereken bir yapıdır.Adres:İskilip Merkez – Çorum
Çorum Kalesi
Çorum Kalesi Çorum merkezde Kale Mahallesinde bulunuyor. Sultan Sülayman Hayratı olarak da bilinen bu yapı kare olarak inşaa edilmiştir. Selçuklu mimarisi esintileri hissedilir.
Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserinde bu kalenin Sultan Kılıçarslan tarafından yaptırıldığı belirtilmiştir.
Kale içerisinde bir çok ev ve cami de bulunuyor. Her köşesinde bir adet burç bulunan Çorum kalesinde toplam dört burç bulunur.
Yapı malzemesi olarak moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır.
Giriş için ücret veya müze kart gerekmez. rumYılın her günü gezebilirsiniz. Güzel fotoğraf kareleri yakalamak isteyen fotoğraf severler mutlaka bu kaleyi ziyaret etmeli.Adres:Kale Mahallesi Çorum
Murad-i Rabi Ulu Camii
Murad’i Rabi Ulu Camii Çorum il merkezinde Osmancık caddesi üzerinde bulunur. İnanç ve kültür turizmi açısından Çorum ilimizin en değerli yapıları arasındadır.
Kesin olmamakla birlikte III.Alaaddin Keykubat’ın azat ettiği kölesi tarafından yaptırıldığı biliniyor. Fakat yapıldığı günden bu yana bir çok defa restore edilmiş.
Ayrıca bu caminin restore edilmesi sırasında Mimar Sinan’ın emeği vardır.
Cami son olarak 1790 yılında yaşanan deprem sonucu yıkılmıştır. Akabinde Abdülfettah bey tarafından tekrar yaptırılarak bugünkü görünümüne kavuşmuştur.Adres:Çorum İl merkezi Osmancık Caddesi