Orta Anadolu’nun kalbi, Neşet Ertaş’ın memleketi, ozanlar diyarı şirin Kırşehir..
Türk halk müziğinin ve abdal kültürünün bir sembolü olan Kırşehir, günümüzde bu geleneği halen devam ettirmektedir. 1924 yılında il olan Kırşehir’in Merkez, Akpınar, Çiçekdağı, Kaman, Boztepe, Mucur ve Akçakent olmak üzere 7 ilçesi bulunmaktadır. Nüfusu yaklaşık 250 bin civarında olan Kırşehir’in yüzölçümü 6.544 km2 dir. Japonya Ortadoğu kültür merkezi tarafından 1993 yılında açılan ve Kırşehir’in kaman ilçesine bağlı Çağırkan kasabasında yer alan ‘’Japon Bahçesi’’ bölgenin en çok yerli ve yabancı turist çeken yerlerinden biri. Kırşehir’in geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Cacabey meydanı, Kaman arkeoloji müzesi ve meşhur kaman cevizi, Seyfe gölü ve daha bir çok tarihi ve turistik noktasını sizler için hazırladık. Kırşehir gezi rehberi ile ozanlar diyarını keşfetme vakti.
Cacabey Medresesi (Meydanı)
Kırşehir’in kent merkezinde yer alan Cacabey Medresesi halk arasında Cacabey Meydanı olarak da bilinir. Selçuklu devleti zamanında dönemin Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272- yılları arasında yaptırılmıştır. Medrese sonradan camiye çevrilmiştir. Medrse üç farklı tuğla örgü sistemi ile eşi benzeri olmayan bir yapıya sahiptir. Dünyanın ilk astronomi okulu olan Cacabey medresenin kubbesi açık altında ise su kuyusu vardır. Minaresi ise gözlem evi olarak kullanılıyordu. Duvarlarından Selçuklu sanatı akan işlemeler görenlerin büyük ilgisini çekmektedir. Kırşehir’e geldiğiniz zaman mutlaka kent meydanında yer alan bu camiyi ziyaret edin.
Kalehöyük Arkeoloji Müzesi
Kırşehir’in Kaman ilçesinde yer alan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi Japon Hükümetinin ‘’Kültürel Mirası Koruma’’ kapsamında hibe olarak yaptığı arkeoloji müzesi 2011 yılında ‘’En iyi yeşil müze’’ ödülünü almıştır. Yaklaşık 34 yıldan beri devam eden kazı çalışmaları sonunda 2 bini aşkın eser ortaya çıkmıştır. Bu eserlerin çıkarılmasında ki amaç; arkeolojik kazı çalışmalarını yürütmek, çıkarılan eserleri inceleyip insanları bilgilendirmektir. Japonlar tarafından Kırşehir ve Kaman halkına kazandırılmış en önemli eserlerden olan arkeoloji müzesine giriş ücretlidir. (müze kart geçerlidir) yaz dönemi 08:00 – 19:00 kış dönemi ise 08:00 – 17:00 arası açıktır. Arkeoloji müzesine Kırşehir gezi rehberini eklemeyi unutmayın.
Neşet Ertaş
1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde dünyaya gelen ünlü halk ozanı Neşet Ertaş, abdal kültürünün en önemli sanatçılarındandır. Babası Muharrem Ertaş’ın sayesinde müziğe başlayan usta sanatçı Neşet Ertaş henüz küçük yaşlardayken bağlama ve keman çalmayı öğrendi. Çocuk yaşlardan itibaren babası ile birlikte Kırşehir ve çevre illerine gidip saz-keman çalarak düğünlerden para kazanmaya başlayan Ertaş, bu yüzden okuluna gidememiştir ve okuma yazmayı abisi Necati Ertaş öğretmiştir. İlk plağı ‘’Neden garip garip ötersin bülbül’’ türküsü ile müzikseverlerin ilgi odağı oldu. İstanbul’da ilk plağı çıkan Ertaş daha sonra Ankara’ya yerleşti. Burada yaşarken Leyla hanım ile evlenip 3 çocuğu oldu. Ardından yaşadığı sağlık sorunları ile Almanya’ya yerleşen Ertaş evlenmiş olduğu Leylasından ise ayrıldı. Büyük İstanbul konseri ile yurda tekrar dönen Neşet Ertaş bir kez daha Anadolu abdal geleneğinin gururu oldu. Ardındın Kültür ve turizm bakanlığı tarafından ‘’yaşayan insan hazinesi’’ unvanını alan Ertaş, 2012 yılının eylül ayında İzmir’de vefat etti.
Neşet Ertaş Şarkıları
Abdal kültürünün son sesi Bozkır’ın son nefesi ünlü halk ozanı Neşet Ertaş yaşamış olduğu hayatını çoğu kez türkülere dökmüştür. Bozlak, oyun havaları, sözleri ve şiirleri ile adeta gönüllerde taht kuran Ertaş’ı yediden yetmişe herkes dinler. Anadolu kültürünün en önemli temsilcilerinden olan Neşet Ertaş’ın en çok sevilen türkülerini sizler için sıraladık;
*Gönül Dağı *Zahidem
*Ah Yalan Dünya *Yolcu
*Şirin Kırşehir *Yazımı Kışa Çevirdin
*Çiçekler Ekiliyor *Acem Kızı
*Allı Turnam *Ahirim Sensin
Kaman Cevizi
Ünü Dünya’ya yayılan meşhur Kaman cevizinin tadında doyum olmaz bir lezzet vardır. Her yıl Kaman’da düzenlenen ceviz festivali ile dışarıdan binlerce misafir gelerek tanıtımı yapılan Kaman cevizi kalitesi ve ince kabuklu yapısı ile rakipsizdir. Kan dolaşımını düzenleyen ceviz, bağışıklığı da korumaktadır. Kaman cevizinin tadına bakmak için mutlaka Kırşehir’in Kaman ilçesine uğrayıp bu lezzeti yerinde keşfedin.
Ahi Evran Cami
Unesco Dünya Geçici Kültürel Miras listesinde yer alan Ahi Evran Cami Kırşehir’in sembollerindendir. Ahilik teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran, adına yaptırılan cami ve türbesi ile Kırşehir il merkezinde bulunmaktadır. Anadolu’nun ve Dünyanın çeşitli ülkelerinden ziyaretçi ağırlayan Ahi Evran cami ve türbesi adeta ahiliğin manevi merkezi konumundadır.
Anadolu’ da ahilik esnaf teşkilatının’ da kurucusu olan büyük alim Ahi Evran Azerbaycan’ın Hoy kasabasında dünyaya gelmiştir. Kırşehir gezi rehberine mutlaka Ahi Evran camisini ve türbesini eklemeyi unutmayın.
Kaman Japon Bahçesi
Kaman İlçesinin Çağırkan beldesinde yer alan Japon Bahçesi, Japonya sınırları dışında bulunan en büyük botanik bahçe unvanına sahip ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapar. Japonya kültür merkezi tarafından 1993 yılında yapılan bahçe kalehöyük kazılarının başlatılması adına yapılmıştır. Bozkırın ortasında yer alan botanik bahçesi gelenleri adeta büyülüyor.
Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan japon bahçesi mutlaka ziyaret edilecek yerler arasındadır.