Endüstriyel sanayinin gelişimiyle beraber, birçok yeni ürünler ortaya çıkmaktadır. Ar-Ge birimlerinin gözlem, analiz ve sonuç temalı araştırmaları ile ihtiyaçlara yönelik gelişimler, günden güne hız kazanmaktadır. Bu değişim ve gelişimlerden, şüphesiz en çok etkilenenlerden birisi ahşaptır. Ahşap genel itibariyle, ağaçlardan elde edilen kerestelerin işlenmesi ile yapılır.
Hayatımızda uzun zamandır var olan ahşap ürünler; maliyet, kullanılabilirlik ve çeşitlilik bakımından yaygın bir kullanıcı ağına sahiptir. Evlerimizin çatılarından oturduğumuz sandalyelere, TV ünitelerinden kapılara, masalardan kullandığımız kaşıklara, her alanda ahşap ürünlere rastlamak mümkündür. Bu kadar popüler olan bir ürünün, maalesef ki bazı olumsuz tarafları da mevcut. Bunlar; çok fazla ağacın kesilmesine sebebiyet vermek, dış mekanlarda kullanımı esnasında kullanım ömrünün kısalıyor olması, bakteri ve virüs oluşumuna müsait olmaları. İşte tam bu durumda yardıma, ahşap kompozit giriyor. Bu yazımız da ahşap kompoziti A dan Z ye ele alacağız.
Ahşap kompozit, kereste vb ürünlerin talaşlarının belli bir oranda, plastik ve reçine ile birleşiminden meydana gelir. Daha detaylı söylemek gerekirse, en fazla %50 talaş, %40 plastik ( pvc, hdpe veya pe) ve %10 da özel hazırlanmış reçineler kullanılır. Bu sayede nemli ortamlara karşı son derece dayanıklı, kıymık batmasına sebebiyet vermeyecek derece de pürüzsüz bir yüzey, bakteri vb türeme ihtimalini sıfıra indiren, ahşap kompozit meydana gelmiş olur. Ayrıca ahşap kompozit maliyet olarak daha düşük olması ve çok daha uzun ömürlü olmasıyla, tam bir fiyat performans ürünüdür.
Ahşap kompozitin avantajlarının, normal ahşaba göre bu denli fazla olması, bu ürünün piyasada çok fazla rağbet görmesine sebep olmuştur. Durum böyle olunca, bu sektörle ilgilenen, çok sayıda firmada ortaya çıkmıştır. Bu firmalar, ihtiyaca yönelik özel ahşap kompozit ürünler üretmektedirler. Ahşap kompozit, hem uzun ömürlü hem de ekonomik olması sebebiyle, kullanım alanını baya bir genişletmiştir. Bu alanlar kafeler, evler, iş yerleri ve daha nice mekanlar. Ayrıca binaların dış cephe giydirmelerinde de kullanılan ahşap kompozitler, tam bir fiyat performans ürünü olarak karşımıza çıkmanın yanında üstün kaliteleriyle de göz doldurmaktadır.
Bu ürünlerin seçimi esnasında, ilgili firmalarla iletişime geçilmesi ve bir ön etüt yapılması, büyük bir önem arz etmektedir. Kullanım alanının firma yetkilileri tarafından incelenip, bir ön planlama yapılması ve en uygun ahşap kompozit malzemesinin seçiminin yapılması gerekmektedir. Hem renk, hem kullanacak plastik malzeme oranı, tamamen kullanıcıların ihtiyaç duyduğu, kullanım alanına göre belirlenmektedir. Mesela çok güneş ve yağış alan bir dış kullanım alanı veya iç mekan da mesela masa sandalye vb. ürünlerin plastik oranları aynı olmamaktadır. Doğru ürün seçimi, firmaların profesyonel ekiplerine teslim edilmeli ve ahşap kompozitin kalitesi, uzun ömürlülüğü ve ekonomik yapısıyla ihtiyaçlarınız fazlasıyla karşılayan bir yapıda olmalıdır.