Ardahan gezilecek yerler denildiği zaman öncellikle enfes tabiatı akıllara gelmektedir. Tarihi yapısıyla da birçok seçenek sunan Ardahan’ın dağları, şelaleleri, nehirleri ve gölleri ile enfes bir yerdir. Küçük bir şehir olmasına rağmen gezilecek yerleri sıralamakta zorlanıyoruz.
İşte başlıcaları;
Atatürk Silueti
Şeytan Kalesi
Ardahan Kalesi
Yalnızçam Yaylası
Bülbülan Yaylası
Göle Okçuoğlu Yaylası
Akçakale Adası
Yalnızçam Kayak Merkezi
Balık Gölü
Aktaş Gölü
Çıldır Gölü
Cemal Tural Tabiat Parkı
Karagöl
Ramazan ve Ahali Tabyası
Altaş Kalesi
Kura Nehri
Okçuoğlu, Bülbülan ve Yalnızçam Yaylaları
Ardahan yayla havası solumak isteyen konuklara, Göle’de Okçuoğlu, Ardanuç’ta Bülbülan, merkezin kuzeyinde Yalnızçam yayları ile zengin seçenek sunmaktadır. Bahar aylarında bin bir çeşit çiçekleriyle güzellik saçarken, yaz aylarında ticaret merkezine dönüşmektedir. Bu yaylar festival, doğa yürüyüşü, tırmanma, izleme, bitki araştırma ve daha birçok etkinlik için idealdir.
Akçakale Adası
Ardahan’ın en eski kalıntılarının bulunduğu Akçakale Adası, 10 bin yıllık tarihi ile neolitik dönemden günümüze ışık tutmaktadır. Adını hemen yakınındaki Akçakale Köyü’nden alan ada, Çıldır Gölü’nde bulunmaktadır. Yeşillikler içerisindeki ada Çıldır Gölü’nün maviliği ile kucaklaşıp adeta bize ‘’doğal güzellik’’ tanımı yapmaktadır. Bir çok medeniyetlere de ev sahipliği yapmış ada aynı zamanda birinci derece sit alanıdır. Tüm bu güzelliklerin yanında mistik tarihi ile de ziyaretçileri kendisine hayran bırakmaktadır.
Çıldır Gölü
Ardahan’ın 45 km’lik bir alanını kaplayan Çıldır Gölü, doğal bir set gölüdür. Kış aylarında soğuktan donmakta olup yaklaşık 1 metre kalınlığında buzla örtülür. Mart-Nisan aylarına kadar bu buz örtüsü ile kaplı olan gölde hem yaz aylarında hem kış aylarında farklı güzellikler sunar. Balık avlanmasına uygun olan göl, son zamanlarda kontrolsüz ve denetimsiz şekilde avcılık faaliyetinin artmasından dolayı göldeki habitat tehlikeye girmiştir. Kış aylarında buz kırılarak balık avlanmaktadır. Çıldır Gölü Ardahan’da mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
Cemal Tural Tabiat Parkı
Cemal Tural Tabiat Parkı Ardahan’ın bizlere sunduğu doğal güzellikleri değerlendirmek adına yapılmış bir parktır. Merkez ilçenin Çamlıçatak Köyü sınırlarındadır. Ardahan Üniversitesi yakınında olup öğrenciler için nefes alıp soluklanma imkânı sağlamaktadır. İçerisinde tavşan, karaca, köpek, kedi, tilki, kirpi, baykuş gibi habitat barındırmakta ve aynı zamanda zengin floraya sahiptir. Büyüklüğü nedeniyle Tabiat Park özelliği taşımakta olup, yürüyüş, piknik ve festival gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.
Yalnızçam Kayak Merkezi
Yalnızçam Kayak Merkezi, Ardahan İl Merkezine 13 km mesafededir. Yalnızçam Dağı’na Avrupa Birliği desteği ile yapılan kayak merkezinde, kış turizmi açısından önemli değere sahiptir. 3 adet pisti bulunmakta olup ana pist 4km uzunluğundadır. 3 km uzunluğunda telesiyej hattı ile kapalı kabin sisteminde yapılmıştır. Yaz aylarında kamp alanı kış aylarında ise kayak merkezi olarak değerlendirilen bölge yoğun Ardahan’ın yoğun ilgi gören yerlerindendir.
Ardahan Kalesi
Ardahan Kalesi M.Ö. 3500-2000 yılları arasında yapıldığı düşülmekte olup 16.yüzyılda Kanunu Sultan Süleyman’ın emri ile eski temelleri üzerine inşa edilmiştir. Tarih boyunca çeşitli uygarlıkların hakimiyeti altına girmiştir. Kura nehri üzerinde Ardahan’a yukarıdan hâkim olacak şekilde düşünülmüştür. Osmanlı Döneminde sürekli faal olarak kullanılmıştır. Kapısında “Arap, Rum ve Acem ülkelerinin deniz ve karalarının sahibi padişahlar padişahı Selim Han’ın oğlu Sultan Süleyman-ı Azam namına yapılmıştır. Mülkü kıyamete kadar baki kalsın.” Yapıldığı tarih: Şevval 963 yazmaktadır. Kale duvarları yer yer definecilerin tahribine uğrasa da tüm ihtişamı ile Ardahan’ın tepedeki gözü olmaya devam ediyor.
Atatürk Silueti
Atatürk Silueti, Ardahan’ın Damal ilçesinde Karadağların eteğine yanındaki tepenin gölgesinin düşmesiyle oluşmaktadır. Havanın açık ve güneşli olması ile genellikle 15 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında gözlemlenen bu harika doğa olayı Doğal sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Bu mucizeyi gözlemlemek adına 1000 kişilik amfi tiyatro alanı oluşturulmuştur.