Bingöl’de gezilecek yerler il geneline bakılırsa tatmin edici güzellikler barındırır. Hititlere uzanan tarihi, doğal güzellikleri ve kültürel dokusuyla dikkat çeken ilimiz kalabalık olmadığı için gezerken konforlu bir gezi yapabilirsiniz. Akşam hayatı durgun olduğu için gündüz gezilmesi gerekir. Bingöl’ü gezmek için 2 gün yeterli olacağını düşünüyoruz. Tavsiye edeceğimiz gezilmesi gereken yerler;
• Yüzen Ada
• Haserek Kayak Merkezi
• Sülbüs Dağı
• Kös Kaplıcaları
• Çır Şelalesi
• Kığı Çiçektepe Köyü Mağarası
• Kral Kızı Kalesi
• İsfahan Bey Camii
• Vank Kilise
Bingöl’ün sembollerinden olan Yüzen Ada bölgede en çok ziyaret edilen yerlerdendir. Bingöl Solhan’da yörede yaşayanlar tarafından keşfedilmiştir. Üç tarafı dağlarla çevrili olan krater gölü doğal bir oluşumdur. 300 m2 üzerinde bir alan kaplayan göl 50-60 metre derinlik içerir. Suyu tatlı ve berraktır.
Gölün 3 adet ufak adası mevcuttur. Bu adalar birbirinden bağımsız ve hareketlidir. Eğer üzerine çıkarsanız sizi bir sala binmiş gibi sürükleyerek hareket eder. Gölün suyu etrafını besleyerek yemyeşil bir görünümü bizlere sunmaktadır. Doğa harikası bu yer Tabiat Parkı olarak kayıtlara geçmiştir. Çok sık ziyaret edilen Yüzen Ada Tabiat Parkı görenleri adeta büyülemektedir.
Yüzen Ada Adres: Bingöl Solhan Hazerşah Köyü Aksakal Göl Mezrası
Şehir merkezine 34 km uzaklıkta bulunan Haserek Kayak Merkezi bölgenin en çok rağbet gören kış turizm yerlerindendir. 2500 metre rakımlı kayak merkezi, 1600 metre uzunluğundadır. Genelde hafta sonları yoğun olan kayak merkezi, üst düzey bir kayak merkezi olmasa da eğlenmek için bölgede yeterli bir alandır
Kayak yapmak ve kar keyfi yapmak isteyenler burada kışın keyfini çıkarabilmektedir. Kayak malzemeleri, kızak vb. ürünleri kiralayabileceğiniz gibi şehir merkezinde de tedarik edebilirsiniz. Kayak eğitimi de alabileceğiniz yerde güzel bir kış tatili yapabilirsiniz.
Haserek Kayak Merkezi Adres: Dikme/, 12000 Bingöl Merkez/Bingöl
Bingöl şehir merkezine yaklaşık 100 km mesafede bulunan ve Volkanik bir dağ olan Sülbüs Dağı, Yayladere ilçesinde bulunmaktadır. Doğa yürüyüşü ve tırmanış yapmak isteyenler bu dağa ilgi göstermektedir. Mesire alanlarını da barındıran dağ birçok görsel zenginlik içermektedir. Yürüyüş ve tırmanış yapmak isteyenler yiyecek ve içecek olarak tedarikli gelmesi gerekmektedir. Çünkü herhangi bir alışveriş mekânı bulunmamaktadır.
Sülbüs Dağı’nın bir de efsanesi vardır. Rivayete göre Sülbüs adında genç bir delikanlı ile bir genç kız birbirlerine âşık olurlar. Ancak bu çiftin kavuşmasına engel olmak amacıyla bir cadı büyü yapar ve Sülbüs verem olup ölür. Genç kız hasretine dayanamayarak yakın zamanda oda yaşamını yitirir. Yan yana gömülmek isteyen çifte cadı yine engel olur ve dikenli bir ağaç şeklinde filizlenerek onları orada da ayırır. Öteki dünyada bile kavuşmalarına izin vermemiş olur.
Sülbüs Dağı Adres: Bingöl Yayladere İlçesi Sülbis Cad. No:32 PK. 12650
Bingöl Merkezde bulunan Kös Kaplıcaları, şifaları suları ile romatizma, deri hastatlıkları,kadın hastalıkları vs. rahatsızlara derman olmaktadır. Suları maden suyu özelliğinde olduğundan dolayı hem içilebilmekte hem de duş alınabilmektedir. İki türlüde şifalı olduğuna inanılıyor. İster yaz ister kış ne zaman gitmek isterseniz, her mevsim ziyaretçi ağırlayabilen Kös Kaplıcaları bölgenin en çok rağbet edilen yerlerindendir.
Günübirlik olarak ziyaret edebileceğiniz gibi konaklamalı olarak da kalabilirsiniz. Havuzu, hamamları ve restoranlarıyla zengin bir destinasyon olan bölgede dilediğiniz gibi konforlu ve sağlıklı günler yaşayabilirsiniz.Kös Kaplıcaları Adres: Kamışlı, Erzurum-Bingöl Yolu, 12400 Ilıcalar, Bingöl Merkez/Bingöl
Bingöl Merkez’de bulunan Çır Şelalesi, Bingöl’ün en önemli şelalesi olma özelliğini taşımaktadır. 50 metre mesafeden dökülen dev şelale, muhteşem bir görsel şölen sunmaktadır. Çır taşı denilen bir taşın içinden dökülerek akan şelale adını buradaki taştan almaktadır.
Doğal bir alanda yer alan şelalenin etrafında isterseniz piknik yapabilirsiniz. Yaz aylarında buz gibi suya ayaklarını sokmak isteyen ziyaretçilerle dolan alan, tam bir doğa keyfi yaşatıyor. Kamp yapmak isteyenlerin de uğrak yerlerinden olan Çır Şelalesi her mevsim ayrı güzellikler barındırmaktadır.Çır Şelalesi Adresi: Yenibaşlar, Bingöl Merkez, Bingöl/Türkiye
Kiğı Çiçektepe Köyü Mağarası, Bingöl Kiğı ilçesinde Çiçektepe köyünde yer almaktadır. Mağaranın yapımı ve tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Dik bir yamaç üzerinde korunaklı olarak inşa edilen mağaranın oyularak şekil verildiği gözlemlenmektedir. Bir adet oda içerisinde yaşam alanı, hayvanlar için hazırlanan ahır ve çocuk beşiği gibi oyma yapılar bulunmakta. Sanat eseri niteliğinde olan bu oymalar görenleri mest ediyor. Tüm gizemi ve ihtişamıyla keşfedilmeyi bekleyen mağara tarihi bir gezi için sizleri bekliyor.
Kiğı Çiçektepe Köyü Mağarası: Çiçektepe Köyü, Kiğı, Bingöl
Bingöl’ün Genç ilçesinde yer alan Kral Kızı Kalesi Dano Hini adıyla da bilinmektedir. Kalenin yapım tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte Pers Hükümdarının kızına yaptırdığı düşünülmektedir. Günümüzde sadece birkaç duvarı ve suru bulunan kalenin çok fazla bir kalıntısı kalmamıştır.
Genç ilçesi eski adı olan Dara ismini bu kaleden almış olup Kalenin asıl adı da Dara’nın çeşmesi anlamına gelen Darahini idi. Etrafında bulunan Diyarbakır Çayı ile mesire alanı olarak kullanılan bölge hoş bir tarihi değer niteliğindedir. Genç ilçesine yolu düşen herkes kesinlikle burayı ziyaret etmelidir.
Kral Kızı Kalesi Adres: Cumhuriyet, Genç, Bingöl
İsfahan Bey Cami, 16.yy. dan kalan Akkayunlu Hükümdarlığı’nın miraslarındandır. Akkoyunlu mimarisi ile dikkat çeken cami, günümüze kadar bir çok kez restore edilmiştir. Bingöl Merkez’de yer alan İsfahan Bey Camii, bunca yıl ayakta kalarak medeniyetlerin geçiş odağı olmuştur.
Kesme ve dikdörtgen taştan inşa edilen cami sonraki dönemlerde de ilham kaynağı olarak kullanılmıştır. Minberi ve mihrabıyla mistik bir havası olan camii Bingöl ve çevresinin en eski camiisidir. Mutlaka bu tarihi değeri ziyaret edip Akkoyunlu tarihini hissetmelisiniz.
İsfahan Bey Cami Adres: Aşağı Çarşı, Bingöl Merkez
Vank Kilisesi, Bingöl’ün Solhan ilçesinde yer almaktadır. M.S. 5.yüzyılda Bizans döneminde yapılmıştır.O dönem Roma imparatorluğunun zülmünden kaçan Hristiyanlar tarafından inşa edilirken burada bulunan Zağ mağaralarında yaşamışlardır.
Vank Kilisesi uzun yıllar Hristiyan dünyasında ibadet için kullanılıp hizmet vermiştir. Tarihi dokusunu hala taşıyan Kilise, ziyaretçilere mistik bir hava katmaktadır. Zağ mağalarının içersinde yer alaran Vank Kilise, misafirlerine hem Zağ mağaralarını inceleme hemde kiliseyi inceleme fırsatı sunmaktadır.
Vank Kilise Adres: Yenidal, Solhan, Bingöl
ve gelen kutusunda yeni reklamlar alın