Bursa gezilecek yerler açısından ülkemizin en zengin şehirlerinden biridir. Yeşil Bursa ünvanını boşa almadığını geziniz sırasında anlayabilirsiniz. Şehir adeta yemyeşil bir örtünün üzerine kurulu gibidir. Osmanlı Devletinin ilk başkenti olan Bursa, barındırdığı tarihi ve kültürel mirasları ile Unesco Dünya Mirası listesinde oldukça fazla yer alır. Bu şehir ülkemiz tarihinde önemli bir yer kaplar. Bu sebeple olsa gerek tüm tarihi yapılar oldukça bakımlı. Şimdi Bursa’da gezebileceğimiz yerleri inceleyelim;
İsmini Dünyaya duyurmuş bir kayak merkezidir Uludağ. Kış sezonun vazgeçilmez destinasyonları arasında olan bu kayak merkezinde keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Kaymayı bilmeseniz dahi sadece kar üzerinde bir sucuk ekmek yemek için yada Atv turu için gidebilirsiniz. Daha önceleri eski bir teleferik ile de çıkılabilen kayak merkezinde teleferiklerde yeni ve modern bir hale bürünmüş. Eğer kış döneminde Bursa’daysanız en iyi seçenek daima Uludağ’dır. Kayak merkezi bünyesinde bir çok oteli de barındırır. Burada bulunan otellerde güvenle konaklayabilirsiniz. Daha ekonomik olsun isterseniz akşam Bursa’ya minibüsler ile geri dönüp Bursa şehir otellerinde konaklayabilirsiniz. Bursa merkezden düzenli olarak Uludağ’a minibüsler çıkıyor, bu sebeple ulaşım çok problem olmuyor.
Daha önce bu kayak merkezini keşfetmediyseniz Uludağ turları ile bu muhteşem serüvene katılabilirsiniz.
Zamanında Osmanlı Devletinin savaş toplarının döküldüğü bu park Bursa’nın en gözde yerleri arasında bulunuyor.
Osmangazi ve Orhangazi türbeleri de bu park içerisinde bulunuyor. Ayrıca Bursa’nın meşhur saat kulesini de burada görebilirsiniz. Sultan Abdülaziz tarafından yangın gözlem kulesi olarak yaptırılan bu kule daha sonra Sultan II.Abdülhamid han tarafından yeniden yaptırılmıştır.
Günümüzde turistik bir değere sahip olan bu saat kulesi her gün bir çok ziyaretçiyi ağırlar. 7 katlı olarak tasarlanmıştır. Hemen yanı başında da ramazan aylarında kullanılan iftar toplarını görebilirsiniz.Adres:Osmangazi, Osmangazi Çk. Sk. No:25, 16040 Osmangazi/Bursa
Osmangazi ve Orhangazi türbesi Tophane parkı içerisinde bulunur.
Osmangazi Ertuğrul beyin 3 oğlundan biridir. 1258 yılında doğmuş ve 23 yaşındayken beyliğin başına geçmiştir. Selçuklu Devleti’nin yıkılması sonucu Osmanlı beyliğinin bağımsızlığını ilan eden Osmangazi bu kararıyla cihan imparatorluğunun temellerini atmıştır.
Osmangazi’nin Bursa’nın fethi sırasında vefat ettiği bilinmektedir. Vefatı sonrası vasiyeti gereği Saint Elia Manastırı’na defnedilmiştir. Bu manastır bir çok yangın ve deprem sebebiyle hasar almış, 1868 yılında Sultan Abdülaziz tarafından yeniden restore edilmiştir.
Orhangazi’de vefatı sonrası babası olan Osmangazi’nin bulunduğu türbeye defnedilmiştir.
Bursa’da olupta ziyaret etmeden gitmemeniz gereken bir yerdir Ulu camii. I.Bayezid tarafından 1400 yılında yaptırılmıştır. 600 yıldan daha uzun bir süre ayakta kalan bu cami Bursa ilimizin sembolleri arasında ilk sıralarda yerini korur.
Bursa Ulu Camii’de ilk namazı Yıldırım Bayezid kılmıştır. Camii’nin ilk imamı ise Süleyman Çelebi’dir.
Cami 12 ayak üzerinde yapılmış ve üzeri 20 kubbe ile kapatılmıştır. Osmanlı mimarisinin çok kubbeli yapılarından ilki Bursa Ulu Camii’dir. Ulu camii’yi diğer camilerden ayıran bir özelliği de bünyesinde barındırdığı Kabe örtüsüdür. Yavuz Sultan Selim Han Kabe örtüsünün yenilendiği sırada eski örtüyü bu camiye hediye etmiştir.Adres: Atatürk Caddesi Osmangazi/BURSA
15.yüz yılın sonunda II.Bayezid tarafından yaptırılan Kozahan Bursa’nın hanlar bölgesinde bulunur. Bursa’nın parlayan yıldızı olan bu han yüz yıllardır bir çok ressamın ve fotoğrafçının eserlerini süslemiştir. Osmanlı Devleti’nin Bursa ilimize bıraktığı nadide yapılardan biri olan Kozahan bünyesinde birçok ipek, hediyelik eşya ve gümüş dükkanları bulunur.
Kozahan, Ulucamii ile Orhan Camii arasında yer alır. 500 yıldır hem ekonomik olarak hemde kültürel açıdan Bursa’ya bir çok değer kazandırmıştır. Bursa’nın gezilecek yerleri listenize mutlaka eklemelisiniz.Adres:Osmangazi, Uzunçarşı Cd., 16010 Osmangazi/Bursa
Irgandı köprüsü Bursa’nın merkezinde Kurtuluş savaşında Yunan ordularınca bombalanmış fakat hala ayakta olan yaklaşık 600 yıllık bir Osmanlı Devleti dönemi yapısıdır. Çarşı köprü olarak da bilinen bu yapıda karşılıklı 16’şar adet iş yeri bulunur. Bu işyerilerinden biri mescit olarak kullanılırken diğerleri hala aktif dükkan olarak hizmet sağlar.
Günümüzde üzerinde 32 işyeri bulunurken Evliya Çelebi Seyahatnamesinde 200 işyeri bulunduğunu yazmıştır. Bu köprünün neden böyle yazıldığı hala bilinmemektedir.Adres:Atatürk Caddesi Osmangazi/BURSA
Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı şirin mi şirin bir köydür Cumalıkızık. Bursa’dan yaklaşık 12 kilometre mesafede olan bu köy Uludağ’ın eteğine kurulmuş 5 kızık köyünden biri olma özelliği ile de dikkat çeker.
Cumalıkızık köyünün tarihi 14.yüzyıllara kadar dayanıyor. Dar ve taş döşenmiş sokakları, rengarenk boyanmış pencereleri ve hoş çiçek kokuları ile sizlere adeta geçmişten bir kesit sunacak.
Cumalıkızık köyünün kahvaltısı meşhurdur. Bu köyde yöresel köy kahvaltısı yapabileceğiniz bir çok kahvaltı mekanı da bulunuyor. Kahvaltı mekanı dediysek lüks kafeler beklemeyin. Kahvaltısının yöresel olduğu gibi kahvaltının sunulduğu mekanlar da yöresel kültüründen hiç bir şey kaybetmemiş.
Tüm bu özelliklerin yanı sıra Cumalıkızık köyü Unesco Dünya Mirası listesindedir.
Güzel bir manzara arayışında iseniz Saitabat şelalesi tam sizlere göre bir yer. Bursa’da gezilecek şelaleler fazla olmasa da bu şelale üm bu açığı kapatmış. Aynı zamanda mesire alanı olarak da kullanılan Saitabat şelalesi bünyesinde bir çok kafe ve restorana da ev sahipliği yapıyor. Şelalenin esintisi eşliğinde bir öğle yemeği bu manzara ile birlikte muhteşem olacaktır.
Bursa’nın başka bir kızık köyü olan Derekızık köyü sınırlarında bulunan bu şelalede hoş vakitler geçirmeniz mümkün.
Bursa’şehir merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta olan bu şelale kanyon üzerinden debisi oldukça fazla şekilde akar. Burada piknik yapmanız veya doğa yürüyüşüne çıkmanız da mümkün. Nitekim yıl içerisinde bir çok dağ sporu meraklısı bu şelale ve çevresine gruplar halinde geliyor. Sizlerde bu gruplara katılarak eğlenceli ve sağlıklı aktiviteler yapabilirsiniz.
Yıldırım Bayezid’in oğlu olan Sultan Mehmet Çelebi tarafından 1421 yılında yaptırılan Yeşil türbe Bursa ilimizin hemen hemen her yerinden görülebilecek bir konumda yer alıyor.
Sultan Mehmet Çelebi defalarca savaşa katılmış ve bir çok yerinden yaralar almış bir padişahtır. Ölümünden sadece 40 gün önce yapımı tamamlanan bu türbe içerisine defnedilmiştir.
Osmanlı Devleti’nin yıkılmadğının ve hala güçlü olduğunun bir göstergesi olarak tasarlanıp yapılmış, bu sebeple parlak çiniler ile kaplanmıştır. Bu çiniler turkuaz ve yeşil renktedir. Oldukça dikkat çekici olan bu yapı 2007 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları ile yenilenmiştir.Adres: Yeşil Mahallesi Yıldırım / BURSA
Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından Emir Sultan’ın vefatı üzerine yaptırılan bu cami iki minareli ve kesme taştan yapılmıştır. 15.yüzyılda yapımı tamamlanmış ve çinilerle süslenmiştir.
Yaklaşık 600 yıldır ayakta olan bu yapı hala ibadete açıktır. Bursa’nın inanç turizmine katkısı tartışılmaz seviyededir. Her yıl yüz binlerce misafir burada namaz kılmak veya bu manevi havayı tatmak için buraya gelir.
Bursa camilerinin en büyük kubbesine sahiptir. 1795 yılında yıkılan bu kubbe bir kaç yıl içerisinde III.Selim tarafından yeniden yaptırılarak ibadete açılmıştır. Ayrıca avlusu da oldukça geniştir.Adres:Emir Sultan Mahallesi Doyuran Caddesi Yıldırım/BURSA
ve gelen kutusunda yeni reklamlar alın